Mohon tunggu...
Hana Marita Sofianti
Hana Marita Sofianti Mohon Tunggu... Guru - Guru PAUD , Ghostwriter , Pegiat Lingkungan , PUP TdBA

Praktisi Pendidikan Anak Usia Dini , Pelatih TdBA SD

Selanjutnya

Tutup

Bahasa Pilihan

Salam Sampurasun Pikeun Pangeling Virus Corona di Purwakarta Istimewa

11 April 2020   08:31 Diperbarui: 11 April 2020   08:40 1047 17 3
+
Laporkan Konten
Laporkan Akun
Lihat foto
Salam Sampurasun Pikeun Pangeling Virus Corona di Purwakarta Istimewa
Salam Sampurasun / Foto : dokpri Hana Marita Sofianti

"Sampurasun!....."

"Rampes!....."

Poe ieu rek ngabahas ngeunaan lawan virus corona ku konten bahasa daerah pikeun mepeling ka sakabeh jalma anu hirup jeung hurip gumelar di alam dunya.

Bahasa daerah anu di pake nyatana bahasa Sunda anu mangrupakeun bahasa sapopoe di dieu anu nulis ieu artikel, mugia sing aya mangpaatna kanggo dulur sadayana.

Bahasa Sunda tos aya ti saprak babaraha abad katukang cing cirining peradaban manusa tos aya dinu kriteria sopan santun sinareng tata krama na, ngeunaan sasalaman anu di maksud judul di luhur ngan saukur pangbeja atawa pangeling - eling pikeun jalma anu poho ka leluhurna, poho ka asal muasalna.

Tos jentre di contokeun ku karuhun urang sadayana yen cara nyemah cara salam anu parantos terkenal dugi ka danget ayeuna ngeunaan babasa anu merenah salian ti aweh salam dinu agama lain nyaeta ku basa Sunda.

Dinu artikel ieu lain rek ngabanding-banding ngeunaan cara sasalaman, ceuk tadi oge di sebutkeun di luhur ngan saukur pangeling diri pikeun hirup saperti bihara bihari, da jauh saencan datang agama lain nyatana salam cara Sunda ieu tos aya. Jadi ulah sok pang aing-aing, asa aing pangbenerna, kudu silih hormat dinu pangarti, ulah kaleuleuwihi.

Cag ah! Ayeuna kecap Sampurasun eta sejarahna kanyahoan ti saprak abad ka 6, hartina "Sampurna ning ingsuh" (baca di dieu). Kecap ieu asalna mangrupaken ti bahasa Sunda jeung budaya masyarakat di Jawa Barat (Wikipedia).

Makna tinu kecap Sampurasun ieu ngandung harti anu jero pisan pikeun makhluk Gusti Allah anu ngarana manusa, nyaeta sarengkak saparipolah sadayana kersaning Gusti Allah, manusa teu daya teu upaya anging ti Gusti Allah gagaduhan sadayana sa alam dunya.

Kata Sampurasun dan Rahayu / Foto dokpri Hana Marita Sofianti
Kata Sampurasun dan Rahayu / Foto dokpri Hana Marita Sofianti

HALAMAN :
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Mohon tunggu...
Lihat Konten Bahasa Selengkapnya
Lihat Bahasa Selengkapnya
Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
VIDEO PILIHAN
LAPORKAN KONTEN
Alasan