Mohon tunggu...
SHAHRUL ANUAR
SHAHRUL ANUAR Mohon Tunggu... Pemuka Agama - Studi uinsu

Gudluck

Selanjutnya

Tutup

Ilmu Sosbud & Agama

Cara Pelayanan Tahfiz Furqan pada Pandemi Covid-19

1 Agustus 2021   16:00 Diperbarui: 1 Agustus 2021   16:00 17 1 0 Mohon Tunggu...
Lihat foto
Cara Pelayanan Tahfiz Furqan pada Pandemi Covid-19
Dokumen pribadi

CARA PELAYANAN MAAHAD TAHFIZ FURQAN PADA PANDEMI COVID 19

Maahad Tahfiz Furqan adalah Sekolah Agama Rakyat (SAR) ia bukan di bawah pengelolan kementerian agama malaysia. Kerana itu pembangunan sekolah Maahad Tahfiz Furqan agak lambat kerana masalah dana untuk pembangunan. 

Tujuan mudir Maahad Tahfiz Furqan tidak mendaftar sekolah agamanya di bawah kerajaan kerana tidak mahu terikat dengan peraturan yang ditetapkan oleh kementerian kerana itu cadar diwajibkan bagi pelajar wanita untuk memakai. 

Sekolah Maahad Tahfiz Furqan juga mempunyai 2 peringkat iaitu peringkat sekolah rendah berumur 7 tahun sampai 12 tahun dan peringkat menengah dari umur 13 sampai 17 tahun. Tidak hanya itu, Maahad Tahfiz Furqan juga mempunyai kewangan yang baik walaupun sekolah tidak dibawah kerajaan Malaysia iaitu Maahad Tahfiz Furqan mempunyai beberapa buah kedai runcit sendiri.

Pengelolaan dokumentasi dan sistem informasi sekolah Maahad Tahfiz Furqan, pelayanan guru bimbingan kepada pelajar sangat baik dan mampu membina suasana islam dan bimbingan disiplin yang baik supaya dapat melahirkan suasana ilmu yang subur.

Dalam melaksanakan sistem pelajaran di sekolah Maahad Tahfiz Furqan Mudir Ustaz Shukri telah meletakkan beberapa peraturan untuk menjaga daripada penularan virus Covid-19 kerana sekolah merupakan tempat yang ramai orang dan banyak berlaku pergaulan. Antara peraturan yang ditetapkan oleh Mudir Ustaz Shukri adalah mewajib periksa suhu badan bagi pelajar yang bukan tinggal di asrama dan suhu tidak boleh melebihi 3.8 jika terdapat pelajar yang melebihi suhu tersebut maka akan disuruh pulang.

Peraturan pencegahan virus Covid-19 juga, tidak hanya pada pelajar sahaja tetapi juga untuk tenaga pengajar yaitu harus juga periksa suhu sebelum mulai tugas. Pelajar juga diwajibkan memakai mask bagi pelajar yang tidak tinggal di asrama. 

Selain itu Ustaz Shukri juga membuat solat jarak 1 meter bagi pelajarnya untuk menjaga penjarakkan fizikal dan menyediakan hand sanitizer sebelum masuk kelas, sebelum masuk pejabat dan di dewan makan pelajar. Yang terakhir pihak Maahad Tahfiz Furqan menyediakan scan QR aplikasi MySejahtera bagi ibu bapa yang mahu melawat anak mereka di asrama tujuan dari aplikasi MySejahtera adalah untuk melacak tempat-tempat yang pernah dilawatnya.

Beri Komentar
Berkomentarlah secara bijaksana dan bertanggung jawab. Komentar sepenuhnya menjadi tanggung jawab komentator seperti diatur dalam UU ITE

Belum ada komentar. Jadilah yang pertama untuk memberikan komentar!
VIDEO PILIHAN