Mbah Ukik
Mbah Ukik tani

narima ing pandum

Selanjutnya

Tutup

Bahasa Pilihan

"Kakehan Gludhuk Kurang Udan", Banyak Bicara Tanpa Bukti

11 Oktober 2018   15:01 Diperbarui: 12 Oktober 2018   10:38 530 14 8
"Kakehan Gludhuk Kurang Udan", Banyak Bicara Tanpa Bukti
Dokumentasi pribadi

Lumaku anjelajahi kaendahaning bumi Nuswantara pancen bisa gawe tentreming ati. Embuh kuwi lumaku saturute sawah kang ijo royo-royo kanti nunggang sepeda utawa lumaku sajroning alas lan oro-oro amba.

Nanging, tetep kudu ati-ati. Yen mangsa rendheng bisa kudanan saora-orane kegrimisan. Mibere manuk sriti sing biasane wayah esuk utawa sore, nalika wayah awan kang mendung bisa dadi pratanda arep udan angin lan bledhek.  Pancen nggegirisi nalika isih ning tengah sawah utawa pategalan dumadakan mendung kanti angin barat apa maneh ana  gludhuk sing sesautan kaya-kaya arep ana mbledhek sing arep nyamber. Yen kahanan kaya mengkono kuwi, sapa wae kudu-kudu rikatan lakune  ninggalake sawah lan tegal. Golek papan payuban kang adoh saka bilahi.

Sapa ta sing ora wedi yen disamber bledhek. Utawa katrajang angin lesus.

Nanging gludhuk kang bebarengan karo angin ora mesthi dadi udan. Malah mendhunge sirna katut angin. Langit dadi padhang maneh.

Mulane yen ana gludhuk sanajan banter ora perlu wedi.

Dokumentasi pribadi
Dokumentasi pribadi
Bahasa Indonesia.

Menjelajahi alam negeri kita yang indah memang membuat hati tenteram. Entah itu menyusuri pesawahan, ladang, atau padang rumput yang luas dengan bersepeda atau jalan kaki. Namun tetap harus hati-hati. Bila musim hujan, bisa kehujanan atau setidaknya kegerimisan. Apalagi jika ada burung sriti atau burung layang-layang terbang rendah yang biasanya ramai terbang di pagi dan sore hari. Maka bila siang hari merupakan tanda akan hujan badai.

Memang menakutkan jika cuaca seperti ini kita di tengah sawah atau ladang. Seakan-akan ada petir menyambar.

Jika keadaan demikian kita harus segera mencari tempat berlindung yang aman. Siapa sih yang tidak takut disambar petir atau setidaknya diterjang badai?

Namun langit mendung dan angin diiringi guntur tak selalu menimbulkan hujan badai. Malah mendung hitam sirna tersapu angin. Langit kembali cerah. Maka dari itu sekalipun mendung hitam menggelayut diiringi guntur, janganlah gentar.

Biarlah seseorang berkoar-koar, sekalipun dia tokoh the outsider. Toh dia akan segera diam tak berkutik.

Foto dokumen pribadi.